Avrupa Birliğine uyum çerçevesinde kurulmuş denetimli serbestlik hizmetlerinin kuruluş amacı, hangi tarihte kurulduğu, denetimli serbestlik hizmetlerinin bağlı olduğu yer, denetimli serbestlik hizmetlerinde ne gibi değişikliklerin oldu?
Avrupa Birliğine uyum çerçevesinde kurulmuş denetimli serbestlik hizmetlerinin kuruluş amacı, hangi tarihte kurulduğu, denetimli serbestlik hizmetlerinin bağlı olduğu yer, denetimli serbestlik hizmetlerinde ne gibi değişikliklerin olduğu, gelecekte denetimli serbestlik hizmetlerini nelerin beklediği, ülkemizde kaç denetimli serbestlik müdürlüğü olduğuna dair son güncel yazımız aşağıdan bulabilirsiniz.
Denetimli Serbestlik kararlarının infazı, günümüzde 139 adli yargı adalet teşkilatının bulunduğu yerlerde kurulan denetimli serbestlik müdürlüklerince yerine getirilmektedir.
Müdürlüklerin yetki alanı, adalet komisyonunun, müdürlük bulunmayan ilçelerde kurulan büroların yetki alanı, bulundukları ilçenin yargı çevresi ile sınırlıdır.
Müdürlük, 5402 sayılı Denetimli Serbestlik Hizmetleri Kanunu'nun 11, 12, 13, 14 ve 15'inci maddesinde sayılan ve ilgili mevzuatta verilen görevleri yerine getirir.
Müdürlüklerde, bir müdür, yeterli sayıda müdür yardımcısı, bürolarda birer şef, yeterli sayıda denetimli serbestlik uzmanı ve memuru, benzeri alanlarda eğitim almış ve denetimli serbestlik hizmetlerinde geçici olarak görevlendirilen uzman personel ile diğer hizmetleri yürütecek görevliler bulunur.
Ülkemizde denetimli serbestlik sistemi, 20 Temmuz 2005 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 5402 sayılı Denetimli Serbestlik Hizmetleri Kanunu ile çağdaş ceza infaz sistemindeki yerini almıştır. Bu kanunda belirtilen görevleri yerine getirmek üzere, 15 Ağustos 2005 tarihinde Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü bünyesinde Denetimli Serbestlik ve Yardım Hizmetlerinden Sorumlu Daire Başkanlığı kurulmuştur. (05/04/2012 tarihli ve 6291 sayılı Kanunun 6 ncı maddesi ile bu kanunun adı "Denetimli Serbestlik Hizmetleri Kanunu" olarak değiştirilmiştir.) Denetimli Serbestlik ve Yardım ile Koruma Hizmetlerine ilişkin danışma organı olarak Bakanlıkta Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri ile Koruma Kurulları Danışma Kurulu oluşturulmuştur. (05/04/2012 tarihli ve 6291 sayılı Kanunun 6 ncı maddesi ile "Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri ile Koruma Kurulları Danışma Kurulu" ibaresi "Denetimli Serbestlik Hizmetleri Danışma Kurulu" şeklinde değiştirilmiştir.) Altı ay gibi çok kısa zamanda, adalet komisyonunun bulunduğu 139 merkezde denetimli serbestlik ve yardım merkezi şube müdürlükleri (05/04/2012 tarihli ve 6291 sayılı Kanunun 6 ncı maddesi ile "denetimli serbestlik ve yardım merkezi şube müdürlükleri" ibaresi "denetimli serbestlik müdürlükleri" şeklinde değiştirilmiştir.) ile koruma kurullarının teşkilatlanması sağlanarak denetimli serbestlik hizmetleri sunulmaya başlanmıştır. Günümüzde denetimli serbestlik ile koruma hizmetleri, Bakanlık merkez teşkilatında daire başkanlığı, taşra teşkilatında ise müdürlükler ve koruma kurulları tarafından yürütülmektedir.
Denetimli Serbestlik Hizmetleri Yönetmeliğinin Teşkilat başlıklı 7. maddesinde "Denetimli serbestlik hizmetleri, Bakanlık merkez teşkilatında Daire Başkanlığı, taşra teşkilatında denetimli serbestlik müdürlükleri, müdürlüğe bağlı bürolar ve koruma kurulları tarafından yürütülür." denilerek teşkilat yapısı hakkında bilgi vermektedir.
Kurulduğu günden bugüne büyük bir yol kat eden denetimli serbestlik sistememi, uygulamalardan edinilen tecrübe ve geri bildirimler doğrultusunda çalışmaları etkin, verimli, tam bir şeffaflıkla ve uyum içerisinde yürütülmesini sağlamaya yönelik faaliyetlerle birlikte sürekli olarak geliştirmeye devam etmektedir.
Müdürlükteki Personel Yapısı ve Bürolar
Denetimli Serbestlik Hizmetleri Yönetmeliğinin Müdürlük başlıklı 10. maddesinde "Müdürlüklerde; bir müdür, yeterli sayıda müdür yardımcısı, bürolarda birer şef, yeterli sayıda denetimli serbestlik uzmanı ve memuru, benzeri alanlarda eğitim almış ve denetimli serbestlik hizmetlerinde geçici olarak görevlendirilen uzman personel ile diğer hizmetleri yürütecek görevliler bulunur." geçmektedir. Son derece eğitimli yüzde 90 üzeri fakülte mezunu personelden müteşekkildir.
(2) Müdürlüklerin yetki alanı, adalet komisyonunun; müdürlük bulunmayan ilçelerde kurulan büroların yetki alanı, bulundukları ilçenin yargı çevresi ile sınırlıdır.
(3) Müdürlüklerde;
a) Gelen evrak bürosu,
b) Kayıt kabul bürosu,
c) Değerlendirme ve planlama bürosu,
ç) İnfaz bürosu,
d) Eğitim ve iyileştirme bürosu,
e) Denetim bürosu,
f) Mağdur destek hizmetleri bürosu,
g) Koruma kurulları bürosu,
ğ) İdari ve mali işler bürosu,
bulunur.
Görüldüğü kadarıyla müdürlüklerde mağdur destek hizmetleri bürosu tam istenildiği derecede aktif değildir. Bir suçtan mağdur olan kişinin denetimli serbestikte mağdur bürosuna başvurduğunu pek düşünmüyoruz. Başvuruyorsa bile bu sayının çok cüzi derecelerde olduğunu anlıyoruz. Denetimli Serbestlik Müdürlükleri, Denetimli Serbestlik Daire Başkanlığı emrinde çalışan bir yapıdır. Bu büro ile daire başkanlığı arasında tam bir uyum olmadığı kanaatindeyiz. Çünkü Ceza İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde Mağdur Destek Daire Başkanlığı ile Denetimli Serbestlik Müdürlükleri arasında pek organik bağ yok gibi görünmektedir. Bu hususun ileriki yıllarda düzeleceğini ve organik bağlarının artacağına inanıyoruz.
Denetimli Serbestlik Daire Başkanlığı hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız buraya TIKLAYINIZ.