Denetimli Serbestlik

GENÇ SAMBA

Genç SAMBA Nedir, Genç SAMBA Programı Nedir, Sigara Alkol ve Madde Bağımlılığı Nedir, Sigara Alkol Madde Programı Nedir? Genç SAMBA kimlere uygulanır. Genç Samba programı hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler buraya gelsin:)

6 Ağustos 2019 Saat: 22:52
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 3.214 kez okunmuştur

GENÇ SAMBA NEDİR? KİMLERE UYGULANIR?
GENÇ SAMBA

  Genç SAMBA Nedir, Genç SAMBA Programı Nedir, Sigara Alkol ve Madde Bağımlılığı Nedir, Sigara Alkol Madde Programı Nedir? Genç SAMBA kimlere uygulanır.  Genç Samba programı hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler buraya gelsin:)

                   Bu SAMBA Programınında Brezilya'daki Karnavallarla bir bağlantısının olmadığını söylemeye gerek yok sanırım. Genç SAMBA Programı da Sigara Alkol ve Madde Bağımlılarına uygulanan bir tedavi yöntemidir.  Sadece farklılığı 18 yaş altındaki sigara, alkol ve maddeye bağımlı olan gençlere ve çocuklara uygulanan bir programdır.

GENÇ SAMBA PROGRAMININ AMAÇ VE HEDEFLERİ

  • Değişim motivasyonunu sağlamak

  • Yinelemeyi engelleyecek becerileri kazandırmak

  • Gencin alkol ve madde kullanımı ile ilgili düşünce hatalarının farkında varmasını sağlamak

  • Gerektiğinde hayır diyebilmenin önemi

  • Alkol ve madde konusunda gencin bilgilenmesini sağlamak

  • Öfke ve strestle başa çıkma becerisini öğretmek

  • Bağımlılıkla mücadeleye yönelik farkındalık yaratmak

 

              Genç Sigara, Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Programı (Genç SAMBA) sigara, alkol ve madde bağımlılığını tedavi amacıyla hazırlanmış bir programdır. AMATEM ve Denetimli serbestlik müdürlüklerinde uygulanan Sigara, Alkol ve Madde Bağımlılığı Müdahale Programı  bir tedavi programı değil, farkındalığı artırıcı bir programdır.

 

GENÇ SAMBA'NIN FAYDALARI

  • Farklı bağımlılıklara yönelik olması

  • Kolay uygulanması

  • Yapılandırılmış olması

  • Kolay öğrenilmesi

  • Aktif olması

  • Farklı kurum ve bağımlılıklarda kullanılabilmesi

  • Bu program aşağıdaki terapi modalitelerinden yararlanmaktadır.

  • Bilişsel Davranışçı Terapi

  • Diyalektik Davranış Tedavisi

  • Farkındalık ve Kabullenme Terapisi

  • Motivasyonel Görüşme

 

               Genç Sigara, Alkol ve Madde Bağımlılığı Müdahale Programı (Genç SAMBA) temel olarak Bilişsel Davranışcı teoriye dayanmaktadır. Bilişsel Davranış Terapinin ( BDT) bağımlılık tedavisinde etkin olduğu bilinmektedir. BDT’ de yanlış inançlar, otomatik düşünceler, bilişsel çarpıtma ve fonksiyonel olmayan tutumlar üzerinde çalışılmakta ve ABC modeli öğretilmeye çalışılmaktadır.

Genç Sigara, Alkol ve Madde Bağımlılığı Müdahale Programında Diyalektik Davranış Tedavisinin (DBT) bazı öğelerinden de yararlanılmaktadır. DBT grupları, kişiler arası etkileşim, farkındalık, stresle başa çıkma ve emosyon regülasyonu becerilerini artırmaya yöneliktir.
Farkındalık ve Kabullenme Terapisi son yıllarda bağımlılık tedavisinde önemli bir yere sahip olmaya başlamıştır. Farkındalık ve Kabullenme Terapisi, özellikle şimdiye odaklanma, deneyimleri olduğu gibi kabullenme, yargısızlık becerileri kazanılmasına yardımcı olmakta, craving, emesyonlar ve impulsiteyele başa çıkmayı kolaylaştırmaktadır.

Motivasyonel görüşme, danışanların ambivalansı keşfedip çözümlemelerine yardımcı olarak davranış değişikliğini çıkartmak için kullanılan direktif ve danışan merkezli bir yaklaşımdır. Motivasyonel görüşme bağımlılık terapisinde direnci aşmak ve ambivalansı çözme konusunda oldukça etkilidir.

GENÇ SAMBA PROGRAMI KAÇ OTURUMDAN OLUŞMAKTADIR?

            

        Genç SAMBA Programı, SAMBA Programı gibi birbirlerine benzer programlardır. Ancak sigara, alkol ve maddeye bağımlı olan 18 yaşından küçük genç ve çocuklara uygulandığı için daha dikkatli hazırlanmış içerikler mevcuttur. Yükümlülerin bireysel görüşmelerden sonra ihtiyaçlarına yönelik yönlendirildiği aktif katılım gerektiren çalışmalardır. Grup çalışmaları en az 4 en fazla 16 kişi ile yürütülmektedir.

             Genç Sigara, Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Programı (Genç  SAMBA) 15 oturumdan oluşmaktadır. İlk 10 oturum denetimli serbestlikte zorunlu uygulanması gereken temel oturumlardır. Bunlar bilgilendirme, motivasyon ve kaymayı (relapse) önleme içerir. Diğer 5 oturum ise istenildiği takdirde eklenebilir. Bunlar ise bağımlılığı sürdüren etkenlere yöneliktir.

            Okuyucularımızı tekrar uyarmamız gereken birkaç önemli noktayı söylememizde yarar var. Genç SAMBA programını birçok yerin uyguladığını ve kişileri maddeden uzaklaştırdıklarını söyleyen özel kuruluşların olduğunu duyuyoruz.  Genç SAMBA bir tedavi programı olduğu için sertifikalı yerlerin haricinde uygulanması uygun değildir. Örneğin AMATEM, (Alkol ve Madde Bağımlıları Tedavi Merkezi) Denetimli Serbestlik Müdürlükleri ve bazı sağlık kuruluşları dışında derneklerin veya özel teşebbüslerin Genç Sigara Alkol ve Madde Bağımlılığı Programını uygulamaları yetkileri yoktur. Sadece Genç SAMBA Eğitimi almış uzman personel tarafından uygulanması gerekmektedir. Yanlış kişilerin elinde bu eğitim programı verildiğinde  daha da bağımlılığı üst derece taşıması açısından tehlikelidir.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Denetimli Serbestlik Son Dakika | Dilekçe | Af Yasası | İmza Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız