Denetimli Serbestlik

Koruma Kurumu

Koruma Kurulu Nedir, Koruma Kurulundan kimler faydalanır, Koruma Kurulu ile ilgili son haberler, Koruma Kurulu kimlerden oluşur, Koruma Kurulu Başkanlığı, Koruma Kuruluna başvuru şartları, Koruma Kuruluna başvururken gerekli evraklar nelerdir?

9 Ağustos 2019 Saat: 22:54
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 9.819 kez okunmuştur

Koruma Kurumu
Koruma Kurumu

Koruma Kurulu Nedir, Koruma Kurulundan kimler faydalanır, Koruma Kurulu ile ilgili son haberler, Koruma Kurulu kimlerden oluşur, Koruma Kurulu Başkanlığı, Koruma Kuruluna başvuru şartları, Koruma Kuruluna başvururken gerekli evraklar ve belgeler, Danışma Kurulu, Danışma Kurulu kimlerden oluşur, Koruma Kurulu ile ilgili tüm haberleri ve son dakika Koruma Kurulu haber ve gelişmelerini bu sayfamızdan takip edebilirsiniz.

KORUMA KURULU

          

Birçok bakanlığın bünyesinde Koruma Kurulu adı altında oluşmuş kurul vardır. Kültür Varlıklarını  Koruma Kurulu, Bölge Koruma Kurulu, Kişisel Verileri Koruma Kurulu bunun gibi nicelerini sayabiliriz. Ancak bizim konumuz bu saydığımız kurullar ile hiçbir bağlantısı yoktur.  Adalet Bakanlığı Denetimli Serbestlik Müdürlükleri içinde oluşturulmuş bir kuruldur. Bu kurulun en üst birimi de Danışma Kurulu'dur. Danışma Kurulunda Bakanlıkların üst düzey temsilcileri yer almaktadır. Danışma Kurulu her sene iki kez toplanmaktadır. Koruma Kurulundan gelen önerileri ve denetimli serbestlik sisteminin gelişmesi için kararlar alınan bir kuruldur.

             Ancak konumuz Danışma Kurulu olmadığı için bu kadar yetinmemiz yeterli olacağı kanaatindeyiz.

             Genel itibariyle iki gruba yardım etmektedir. 

  1. Bir suçtan zarar gören mağdurlara

  2. Cezasını infaz etmiş eski hükümlülere

 

SUÇTAN ZARAR GÖRENLERE YARDIM

  • Suçtan zarar görenlerin suç  nedeniyle karşılaştıkları sosyal ve  ekonomik sorunların çözümünde yardımcı olmak

  •  Suçtan zarar gören kişi ve ailelerin bu suç nedeniyle karşılaştıkları, bünye ve  çevre  şartlarından  doğan  ya da kontrolleri dışında  oluşan   ekonomik ve  sosyal yoksunlukların giderilmesine ve ihtiyaçlarının karşılanmasına, sosyal sorunların önlenmesi ve çözülmesine yardımcı olunması ve hayat standartlarının yükseltilmesini amaçlayan yardımlardır.

  • Önemli bir not: Koruma kurulu tarafından suç mağdurlarına  yardımda bulunulmaya devam edilse de 2015 yılından itibaren Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde Mağdur Hakları Daire Başkanlığı kurularak Denetimli Serbestlik Daire Başkanlığı bünyesi içinde güç kaybına uğradığı düşünülmektedir. 

Mağdur Hakları Daire Başkanlığı, Türkiye'de bulunan tüm Koruma Kurulları temsilcileri ile biraraya gelerek neler yapabilecekleri yönünde bir çalışma yapmaları ülkemizdeki tüm suçtan mağdur açısından önemli olacağı kanaatindeyiz.

EK: Bir suçtan mağdur olan kişiler; 2020 tarihinde Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü kurulması nedeni ile adliyenin bünyesinde bulunan Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü'ne başvurmaları gerekmektedir. 

Not: Mağdur olan kişilere yapılacak yardımlar Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Yönetmeliği kriterlerine uygun olması gerekmektedir. 

CEZA İNFAZ KURUMUNDAN SALIVERİLEN HÜKÜMLÜLERE YARDIM

Son dönemde hem eski hükümlülere hem de eski hükümlü olmayıp cezasını denetimli serbestlikte infaz eden yükümlülere yardım edildiğini ve başvuruların kabul edildiğini görmekteyiz.

KORUMA KURULUNUN YARDIMLARI NELERDİR?

a) Mağdurların suç nedeniyle karşılaştıkları sosyal ve ekonomiksorunlarının çözümünde bu kişileri ilgili kurum ve kuruluşlara yönlendirmek.

b) Ceza infaz kurumundan salıverilen hükümlülerin meslek veya sanat edinmelerinde, iş bulmalarında, bir meslek veya sanat sahibi olanlar ile tarım işletmeciliği yapmak veya işyeri açmak isteyenlere araç ve kredi sağlanmasında bu kişileri ilgili kurum ve kuruluşlara yönlendirmek.

c) Müdürlükçe hazırlanacak mesleki eğitim projeleri ile başvuru sahibinin kendi işini kurma projelerini karara bağlamak, yürütülen projeleri izlemek ve bitirilen projelerin sonuçlarını değerlendirmek.

ç) Mağdurlar ile ceza infaz kurumundan salıverilenlerinöğrenimlerine devam etmelerini sağlamaya yönelik her türlü tedbiri almak ve bu konuda müdürlük tarafından hazırlanan projeleri görüşmek ve karara bağlamak.

d) Ceza infaz kurumundan salıverilenlerin aileleri ve sosyal çevreleriyle oluşabilecek psiko-sosyal sorunlarının çözümüne yardımcı olmak.

KORUMA KURULU KİMLERDEN OLUŞUR

 

Başkan, Cumhuriyet Başsavcısı veya görevlendireceği Cumhuriyet Savcısıdır.

ÜYELER
Baro temsilcisi
Belediye Başkanı veya görevlendireceği yardımcısı
Ceza infaz kurumu müdürü
Denetimli serbestlik ve yardım merkezi şube müdürü
Milli eğitim müdürü
Sosyal hizmetler müdürü
Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı temsilcisi
İş kurumu müdürü
Ziraat ve Halk bankası müdürleri

Sivil Toplum Örgütü Üyeleri;
Ticaret ve sanayi odası yöneticisi
Ziraat odası yöneticisi
Borsa temsilcisi
Esnaf ve sanatkarlar birliği yöneticisi
Kamuya ait fabrika yöneticileri
Kamuya yararlı dernek ve vakıf yöneticileri
Özel banka yöneticileri

Koruma Kurulu üç ayda bir toplandığını görmekteyiz. İlk kurulma aşamasında ayda bir toplanmaktaydı. Ancak yeteri başvuru olmadığı görüldüğünden üç ayda bir toplanma kararı danışma kurulu kararı ile son halini almıştır. Aldığımız bilgilere göre hala eski hükümlü ve suçtan mağdur başvurusu oldukça az seyrettiği görülmektedir. Sanırım koruma kurulunun varlığı yeterince halka anlatılamamış veya kurul tarafında yeterince yardım yapılamadığı için koruma kurulu fonksiyonel bir yapıya ulaşamamıştır.  Sanırım hükümlü çalıştırmayan işyerlerinden kesilen cezalardan bir miktarını bu kurulu aktarılmış olsa acil yardıma muhtaç kişiler elleri boş dönmeyip devlete inanç ve güvenleri sarsılmaz hale gelecektir.

KORUMA KURULUNA BAŞVURU NASIL YAPILIR?

Suçtan mağdur ve eski hükümlülerin Koruma Kuruluna başvurması için gerekli belgeler aşağıda yer almaktadır.

Başvuru dilekçesi ile birlikte;

a) Başvuruyu yapan kişinin kimlik bilgilerini gösterir belge,

b) Mağdurlar bakımından kesinleşmiş mahkeme kararı ya da soruşturma veya kovuşturma evresinde ilgili merciin yazısı,

c) Ceza infaz kurumundan salıverilen hükümlüler için verilen Salıverilen Hükümlüye Ait Durum Bildirme Formu istenir.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Denetimli Serbestlik Son Dakika | Dilekçe | Af Yasası | İmza Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız