Makaleler

Denetimli Serbestlikte Hastane Tedavi Süreci

Denetimli Serbestlikte Tedavi, Denetimli Serbestlikte Tedavi Nasıldır, AMATEM’de Tedavi Süreci, Uyuşturucu Kullananlara Nasıl Tedavi Uygulanır, Tedavi Denetimli Serbestlik, Tedavi Denetimli Serbestlik Nedir?

6 Ağustos 2019 Saat: 17:28
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 167.719 kez okunmuştur

Denetimli Serbestlikte Hastane Tedavi Süreci Nasıldır?
Denetimli Serbestlikte Hastane Tedavi Süreci

Denetimli Serbestlikte Tedavi, Denetimli Serbestlikte Tedavi Nasıldır, AMATEM’de Tedavi Süreci, Uyuşturucu Kullananlara Nasıl Tedavi Uygulanır, Tedavi Denetimli Serbestlik, Tedavi Denetimli Serbestlik Nedir, Denetimli Serbestlikte Tedavi Süreci Hakkında Son Dakika Gelişmeleri ve Güncel Son Durum Haberlerini buradan takip edebilirsiniz.

Madde bağımlılığı Türkiye’nin maalesef kanayan yarası. Madde bağımlılığı ile mücadele her gün artsa da bu illetten dünya insanları kolay kolay kurtulanamayacağına benziyor. En zengin ülkeden en yoksul ülkesine kadar bu maddeler farklı adlarda karşımıza çıkıyor. İnsanlığı yeyip bitiriyor.

"Türkiye’de gördüğümüz kadarıyla müftülüklerden tutun milli eğitim kurumlarına kadar top yekün uyuşturucu ile mücadele ediyor. Bu mücadele gün geçtikçe artacağı da anlaşılıyor.”

Aslında dünyada madde kullanmak ya da bağımlılık bir suç mu? Yoksa bir hastalık mı? Üzerinde tartışılıyor. Bu hususta karar vericiler siyasetçiler ve politika yapıcılar gibi görünmektedir. Bu konuda fikir beyan etmek bizi aştığı için hiç girmeyeceğiz.

Devamı aşağıda...

AMATEMDE TEDAVİ

Eski uygulamalarda madde bulunduran veya madde kullanan kişiye hemen dava açılabiliyordu. Ancak 2015 yılında Türk Ceza Kanunundaki 191. Maddedeki değişiklikten sonra artık C.Savcısı madde kullanan bulunduran kişiye ikinci şans verebiliyor. Yani kişi suçlu olarak görünmüyor bir nevi hasta olarak görünüyor. Git tedavi ol gel deniyor. Kişi tedavi olursa, hakkında dava açılmadan kurtuluyor. Normal hayatına kaldığı yerden devam edebiliyor. Yani işlem şöyle oluyor. Savcı madde kullanan, bulunduran hakkında 1 sene ERTELEME kararı veriyor. Ve kişi tedavi olsun diye denetimli serbestlik müdürlüğüne yönlendiriyor. Yani 1 sene içinde tedavisi tamamlanan kişi bu dosyadan kurtulmuş oluyor.

Denetimli Serbestlik madde kullanan kişiyi tebligatla çağırıyor. Diyor ki: 10 gün içinde müdürlüğümüze gelin. Eğer gelmezseniz hakkınızda dava açılacak. Bu davanın sonunda da cezaevine girebilirsiniz. O yüzden 10 günlük süreye çok dikkat edilmesi gerekir.

Müdürlüğe 10 gün içinde başvuran kişi KAYIT BÜROSUNA başvurmalıdır. Oradan bir vakacı adıyla bir personel ona bu süreçte yardım edecek. Vakacı sizi hastaneye sevk edecek. Bu bir hastane olabilir veya AMATEM’de olabilir. Hastaneye 5 gün içinde başvurmak gerekir. Eğer başvurulmazsa yine davanız açılacak ve cezaevine girmeniz gerçekleşebilecektir. Hastanede KAYIT BÜROSUNA 5 gün içinde başvurunca sizden idrar tahlili isteyeceklerdir. İdrarınızda uyuşturucu madde var mı? Ona bakacaklar. Negatif çıkarsa yani idrarda bir şey bulunmazsa en geç iki hafta içinde yine idrar tahlili için çağıracaklar. Yine negatif çıkarsa yani temiz çıkarsanız iki hafta içinde tekrar idrar tahlili istenecektir. Kısacası 3 idrar tahlili sonucundatemiz çıkarsanız süreç hızlanacak, denetimli serbestliğe tekrar başvurmanız istenecektir. Denetimli Serbestliğe de hakkınızda hastane “kişide uyuşturucu bulamadık temizdir” raporu verilecek ve bundan sonra işiniz daha kolaylaşacaktır.

Eğer 3 idrar tahlili sonucundan bir tanesinde pozitif çıkarsa yani idrarınızda uyuşturucu madde çıkarsa altı haftalık programa yerleştirileceksiniz. Bu arada idrarda uyuşturucu çıkmasına “pis” deniliyor. İdrarı pis çıkan kişiler altı haftalık programa dikkat etmeli. Burada uyuşturucudan kurtulmak için birçok eğitim ve rehabilite edici çalışmalar yapılacaktır. Bu eğitim sırasında da iki haftada bir yine idrar testi, gereği olursa; ter veya kıl ile tahlil muayenesi olabilirsiniz. 3 idrar muayenesinden temiz çıkarsanız hastane sizi tedavi olduğunuz diyerek denetimli serbestliğe gönderecektir. Ancak programa uyduğunuz halde tahlillerinizden birinin pis çıkması yani idrar testinizin pozitif halinde daha ileri tedavi süreci size başlatabilecektir. Bu süreç bazen yatarak tedavi anlamına gelebilir. Biraz daha zorlu bir süreçtir.

Devamı aşağıda...

Hastane aşamasında sürekli ilgili doktorlar bizleri sözlerimizi ve davranışlarımızı takip edecektir. Tüm hareketler 50 puan üzerinden takip edilecek. Eğer 50 puan alınırsa bu ihlal olarak kabul edilecektir. Yani aynı ehliyetler gibi. Ehliyette kim 100 puana ulaşırsa ehliyet kişinin elinden alınıyor. Hastanede madde tedavisinde kim 50 puana ulaşırsa tedavi süreci hastanın sonlanacaktır. Yine mahkeme süreci başlayacak ve cezaevine girme ihtimaliniz artacaktır. Zaten hastane bu davranışların neler olduğunu size tebliğ edecektir.

Peki 50 ihlal puanını gerektirecek davranışlar nelerdir?

1 Uygun olmayan numune vermek. 50

2 Numuneyi tarif edilen şekilde vermemek. 50

3 Üzerinde madde bulundurmak. 50

4 Tedavi ekibine karşı, küfür etmek, sözel tehdit veya fiziksel şiddette bulunmak. 50

5 Üzerinde kesici, delici alet bulundurmak. 30

6 Randevu veya grup çalışmalarına katılmamak. 25

7 Kendisine veya sağlık tesisinde çevreye zarar verici davranışta bulunmak. 25

8 Randevu veya grup çalışmalarına geç katılmak. 20

9 Tedavi ekibine sözle yanıltıcı davranışta bulunmak. 20

10 Sağlık tesisinde, çevresiyle sözlü kavga etmek veya küfürlü konuşmak. 20

11 Oturumlarda madde kullanımını özendirecek konuşma ve davranışlarda bulunmak. 20

12 Eğitim esnasında, düzeni bozucu sözel veya fiziki davranışta bulunmak. 15

Tedavi sürecinde, sağlık tesisinde sunulan tedavi hizmeti kurallarına uymayan ve toplam 50 ihlal puanı alanın tedavi takibi sonlandırılır.

Tüm bu tedavi süreci en fazla bir sene sürmeli. Bir sene içinde tedavi programı bir şekilde tamamlanmalıdır. Bu sorumluluk sizin, denetimli serbestliğin ve hastanenindir.

Genel itibariyle hastanedeki tedavi süreçleri yukarıda anlattığımız gibidir.

TEDAVİ BİTTİKTEN SONRA

Haklarında Türk Ceza Kanununun 191 inci maddesi kapsamında tedavi ve denetimli serbestlik kararı bulunan yükümlülerin denetimli serbestlik sürecinde yılda en az bir kez habersiz olarak, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanıp kullanmadıklarının tespit edilmesi amacıyla sağlık kurumuna sevk edilmelerinin önünü açan değişiklik yapılmıştır. Bu kapsamda; tedavi verilmeksizin sadece denetimli serbestlik tedbiri bulunan yükümlünün denetimli serbestlik süresi içinde, hakkında denetimli serbestlik kararı ile birlikte tedavi tedbiri bulunan yükümlünün ise ilgili sağlık kurumunda tedavisi tamamlandıktan sonra, yılda en az bir kez habersiz olarak uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanıp kullanmadığının tespit edilmesi için sağlık kurumuna sevkinin yapılması gerekli kılınmıştır.

Yani kişinin tedavisi bitmiş olsa bile denetimli serbestlik müdürlüğü tarafından ilgili yükümlü rastgele bir zaman diliminde (denetimli serbestlik süreci olan 1 yıl içinde) en az birkez kontrol muayenesi için hastaneye idrar dahlili amacıyla gönderilecektir. O yüzden yükümlüler tedavi bittikten sonra dahi çok dikkatli olmalıdır. 

Belki bu konuda daha çok bilgi verilmesi gerekebilir. Bilgi edinmek için lütfen yorum bölümünde belirtiniz.

YORUMLAR

 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere 1 yorum yapılmıştır
Gülyamin OLUK 24.11.2019 14:41
Ben Denizli den yazıyorum denetimli serbestlik aldım idrar veriyorum bağımlıyım kurtulamıyorum bu illetten ama asıl söylemek istediğim şey bize ne hastane nede denetimli serbestlik yardımcı olmuyor idrar veriyoruz iki haftada bir ama ne tedavi ediliyoruz ne seminer veriliyor ben bağımlıyım bu illetten kurtulamadığım için bu hale düştüm bana yardım edilmesini istiyorum , ha şimdi araştırmalarım sonucunda YEDAM diye bir yer buldum onlar bana yardımcı olmaya çalışıyorlar yani kısacası yasada belirtildiği gibi yapılmıyor maalesef bağımlıyım denetimli serbestlik verdiler ama yardımcı olmuyorlar, ben bu olayı ANAYASA mahkemesine bireysel başvuru olarak bir Avukat lan birlikte başvuracağım Teşşekkürler.
 

Denetimli Serbestlik Son Dakika | Dilekçe | Af Yasası | İmza Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız