Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verildikten sonra gözetim altında ücret karşılığında çalıştırılma kararı denetimli serbestlik müdürlüğünde kayıt yapıldıktan sonra öncelikle mahkeme kararının ...
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verildikten sonra gözetim altında ücret karşılığında çalıştırılma kararı denetimli serbestlik müdürlüğünde kayıt yapıldıktan sonra öncelikle mahkeme kararının kesinleşme tarihi itibari ile kararda belirtilen denetim süresinin tamamlanıp tamamlanmadığı kontrol edilir. Özellikle farklı müdürlükten nakli gerçekleştirilen dosyalarda bu hususa dikkat edilmesi gerekmektedir. Denetim süresi bitmiş ise dosyanın kaydı kapatılarak mahkemesine gönderilmek üzere Cumhuriyet başsavcılığına gönderilir.
Denetim süresi sona ermemiş ise yükümlüye 10 gün içerisinde müdürlüğe müracaat etmesi için tebligat çıkarılır. Tebligatta yükümlünün belirtilen süre içinde müdürlüğe başvurmaması halinde dosya kaydının kapatılacağına ilişkin ifade yazılır.
Usulunü uygun olarak tebligat yapılmasına rağmen yükümlünün müdürlüğe müracaat etmemesi halinde komisyonun onayından sonra kaydı kapatılarak dosya ilgili mahkemeye gönderilmek üzere bağlı bulunan Cumhuriyet başsavcılığına gönderilir.
Yükümlünün 10 gün içinde müdürlüğe müracaat etmesi halinde ilk başvuru tutanağı tanzim edilir. Yükümlünün adres ve iletişim bilgileri kayıt edilir. Kayıt işlemlerinin ardından, yükümlüye denetimli serbestlik uygulamaları, hak ve yükümlülükleri anlatılır ve yazılı olarak tebliğ edilir. Dosya değerlendirme ve planlama bürosuna tevzi edilerek yükümlü, değerlendirme ve planlama bürosuna yönlendirilir.
Yükümlü, büroya geldiğinde risk ve ihtiyaç değerlendirmesi yapılır, kararın içeriğine uygun şekilde denetim planı hazırlanır. Bu planda ayrıca, yükümlünün denetimli serbestlik süresi boyunca vaka sorumlusu ile yapacağı görüşmelerin tarihleri ile kabul etmesi halinde eğitim ve iyileştirme çalışmalarına ilişkin bilgiler yer alır. Yükümlünün kabul etmemesi halinde iyileştirme çalışmalarına yer verilmez ve bu durum denetim planında belirtilir.
Eğitim programına devam etme yükümlülüğü, denetim süresi içerisinde yerine getirilir. Yükümlülüğün infazı, yükümlünün eğitim programına başladığı tarih ile başlar, yükümlülüğün yerine getirilmesi veya denetim süresinin sona ermesiyle biter. Denetim süresinin bitmesi halinde yükümlülüğün infazı her halükarda sona erer. Planlama yapılırken bu hususa dikkat edilmelidir.
Denetim planında, planı hazırlayan denetimli serbestlik memuru ve/veya değerlendirme ve planlama bürosunda görevli uzman ile yükümlünün imzası bulunur. İmzadan imtina halinde denetim planını imlamamanın yükümlülükten muafiyet anlamına gelmediği yükümlüye bildirilerek bu husus denetim planının altına yazılıp imzalanır.
Yükümlüye, denetim planında belirlenen yükümlülükler ile uyması gereken kurallar ve dikkat etmesi gereken hususları içeren bilgilendirme formu verilir. Yükümlünün; yükümlülüklerinin neler olduğu, hangi durumların ihlal sayılacağı ile plan süresince dikkat etmesi gereken hususları doğru ve yeterli olarak anlayıp anlamadığı teyit edilir.
Yükümlünün dosyası, vaka sorumlusuna tevzi edilir; yükümlü, infaz bürosuna yönlendirilir. Denetim planı, hazırlayan personel tarafından onay için komisyona sunulur.
Vaka sorumlusu, yükümlüyü denetim planının uygulanması, yükümlülükleri hakları, ihlalleri ve sonuçları hakkında sözlü olarak bilgilendirir.
Vaka sorumlusu tarafından, yükümlünün denetim planında belirtilen kurumda çalıştırılmasıyla ilgili üçlü çalışma protokolü ve yükümlü takip çizelgesi hazırlanır. Üçlü çalışma ptokolü ve yükümlü takip çizelgesi en geç denetmim planında belirtilen çalışma başlangıç tarihinden bir önceki iş gününde hazırlanmış olmalıdır.
Çalışma protokolünde, müdürlüğün, ilgili kurumun ve hükümlünün görev ve sorumlulukları; yükümlünün çalıştırılacağı işi türü, mahiyeti ve süresi, uyması gereken güvenlik tedbirleri, yükümlülüklerine aykırı davranması durumunda yapılacak işlemler, iş yerinde kime karşı sorumlu olduğu, her ne mazeretle olursa olsun çalışılmayan saatlerin infazdan sayılmayacağı; iş güvenliği ve sağlığı için gerekli önlemlerin işveren tarafından alınacağı, iş, vergi ve sosyal güvenlik mevzuatına ilişkin yükümlülüklerin işverenler tarafından yerine getireleceği, sanık veya hükümlülere ücret ödeneceği bilgisine yer verilir.
Çalışma protokü ve takip çizelgesi ile birlikte ilgili kuruma gönderilmek üzere bir üst yazı hazırlanır. Üst yazıda, yükümlünün derhal çalışmaya başlatılması gerektiği ve denetim sürecindeki ihlallerinin derhal müdürlüğe bildirilmesi istenir.
Çalışma protokolü ile takip çizelgesi üst yazıyla birlikte, yükümlünün çalışmaya başlatılacağı kuruma götürülmek üzere denetim bürosunda görevli personel iletilir. Denetim ekibi tarafından iş yerine imzalatılan çalışma protokolü, vaka sorumlusuna teslim edildiğinde yükümlünün dosyasında saklanır.
Herhangi bir nedenle yükümlünün çalışmadığı günler/saatler infazdan sayılmaz. Denetim planında denetimli serbestlik müdürlüğünce gerçekleştirilen eğitim ve iyileştirme çalışmalarına (bireysel görüşme, grup çalışması, seminer vb.) yer verilse dahi yükümlünün bu çalışmalara katılmaması ihlal olarak değerlendirilmez.
Mahkeme tarafından verilen yükümlülüğün (gözetim altında ücret karşılığında çalışma yükümlülüğünün) ihlal edilmesi halinde uyarı ve kayıt kapatma süreci işletilir.