Madde bağımlılığını vücudun bir ya da birden çok işlevini olumsuz yönde etkileyen maddelerin kullanılmasının zararlarını anlatan"ulusal güvenlik problemi madde bağımlılığı" adlı makalemizi okumanızı tavsiye ediyoruz.
Madde bağımlılığını vücudun bir ya da birden çok işlevini olumsuz yönde etkileyen maddelerin kullanılması, bu maddelerden zarar görülmesine rağmen bu maddelerin kullanılmaya devam edilmesi olarak "ulusal güvenlik problemi madde bağımlılığı" adlı makalemizde açıklamıştık. Bu makalemize mutlaka buradan ya da aşağıda benzer haberlerden okuyabilirsiniz.
Bu yazımızda ise konunun hassasiyetini de göz önünde bulundurarak, hem bireyler açısından hem de toplum açısından maddi ve manevi anlamda kayıplara neden olan alkol ve uyuşturucu gibi maddelerin bağımlılığının tedavisi hakkında sizleri bilgilendireceğiz. Unutmayalım ki bağımlılıkta en iyi tedavi her zaman için “hiç başlamamaktadır.” Fakat böyle bir durum yaşıyorsanız ya da yaşayan bir yakınınız varsa unutmayın yalnız değilsiniz! Dilerseniz bu konuda yardım ve destek alabileceğimiz kurum ve kuruluşlara ilişkin ayrıntılı bilgileri inceleyelim.
1.AİLE HEKİMLİĞİ BİRİMLERİ
Bağımlılık, tıbbi, adli yönleri olan sosyal bir problem olmasının yanında son derece önemli ve önlenebilir bir halk sağlığı sorunudur. Bu sorunla tedavi anlamında ilk temas noktası ise aile hekimliği birimleridir.
Aile Hekimliği Birimleri, kişiler ve aileler açısından risklerin belirlenmesi için önemli bir basamak olmanın yanında; bu risklere bağlı ortaya çıkan psiko-sosyal ve toplumsal sorunların önlenebilmesi, bağımlı vatandaşların ve ailelerinin ihtiyaçları doğrultusunda doğru destek ve yönlendirmeyi alabilmeleri adına da önemli bir zincirdir.
2. AMATEM
AMATEM, Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezi’nin kısaltmasıdır. Madde bağımlılığı ve alkol bağımlılığı ile mücadele de en büyük resmi psikiyatri servisidir.
Merkez sadece bağımlı hastalara hizmet vermeyi amaçlamaktadır. Gönüllü muayene esasına dayanan bir hizmet anlayışına sahiptir. Bu esaslara dayanarak muayeneleri gerçekleştirir. Hiçbir madde altında bulunmadan tedavi için talepte bulunulması gerekmektedir.
** AMATEM kişilerin ne denli tedavi olmak istediğini dikkate alan bir kuruluştur. Bireyin madde bağımlılığından kurtulmak istemesi sağlıklı sonuçlar elde etmesinde en önemli faktördür.
** 18 yaş üstü hizmet vermektedir.
** Madde kullanım bozukluğu olan, gönüllü olarak madde bağımlılığından kurtulmak isteyen, tedaviye istekli olan bireyler gidebilir.
**ALO 182 Hattı’na hattını arayarak randevunuzu alabilirsiniz.
3. ÇEMATEM
ÇEMATEM, Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezinin kısaltmasıdır. ÇEMATEM Madde bağımlılıklarından kurtulmak isteyen çocuklarımıza tedavi hizmeti sunmaktadır. Psikoterapiler, danışmanlık hizmetleri, eğitimler, el sanatları, sportif faaliyetler vb. gerçekleştirerek gençlerimizi bu bağımlılıktan kurtarmak amaçlanmıştır.
** 18 yaş altı bireyler için hizmet vermektedir.
** ALO 182 Hattı’na hattını arayarak randevunuzu alabilirsiniz.
4.ALO 191
ALO 191 Uyuşturucu İle Mücadele Danışma ve Destek Hattı, uyuşturucu ile ilgili danışma ve destek hizmetlerinin doğrudan verildiği, kişiye uygun gerekli yönlendirmelerin yapıldığı, bu anlamda vatandaşların uyuşturucuyla mücadele kapsamında danışmanlık hizmeti alabilecekleri bir danışma ve destek hattıdır.
ALO 191 sabit hatlardan ücretsiz aranabilmekte ve 7 gün 24 saat hizmet vermektedir. ALO 191 Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattı, önleme, tedavi ve rehabilitasyon mekanizmalarını destekleyerek güçlendirecek şekilde organize edilmiştir.
5.YEDAM
YEDAM, Yeşilay Danışma Merkezinin kısaltmasıdır. YEDAM’la amaçlanan alkol/madde bağımlısı olan bireylerin hayata tekrar kazandırılması, günlük hayatlarını devam ettirirken hayat kalitelerinin yükseltilmesiyle sosyal hayata uyum sağlama sürecinde gerekli sosyal desteğin verilmesi ve kişinin temiz kalmaya teşvik edilmesidir. Bu kapsamda da YEDAM kadrosundaki uzman klinik psikologlar ve sosyal hizmet uzmanlarının iş birliğinde bağımlılık sorunu olan bireylere ücretsiz psikososyal destek vermeyi hedeflemektedir.
Bağımlılık sorunu olan bireylere tıbbi tedavinin bir alt basamağı olarak rehabilitasyon ayağında yeni bir dünya yerine kendi dünyalarını yaşanılır kılacağı bir seçenek sunmaktır. Hem kendilerine hem de bağımlılık hastalığı yaşayan yakınlarınız için, 444 7 975 numaralı YEDAM hattını arayarak, psikolojik danışmanlık ve sosyal destek, ücretsiz ayaktan danışmanlık, rehabilite hizmetleri hakkında bilgi alabilirsiniz.
Uyuşturucu sadece bizim ülkemizin değil, bütün dünyanın problemidir.
Ülken için kendin için bağımlı olma, özgür ol.
Ayrıntılı Bilgi İçin Ayrıca Bkz.
https://www.yesilay.org.tr/tr/projeler/detay/yesilay-danismanlik-merkezi-yedam