İlginizi çekeceğine inandığımız bir makale yayımlıyoruz. Evet yanlış okumadınız. Mevsimlere göre denetimli serbestlikten bahsediyoruz. Bazılarına göre ilginç bir makale olarak görülsede bazılarına göre de neden olmasın istifha
İlginizi çekeceğine inandığımız bir makale yayımlıyoruz. Evet yanlış okumadınız. Mevsimlere göre denetimli serbestlikten bahsediyoruz. Bazılarına göre ilginç bir makale olarak görülsede bazılarına göre de "neden olmasın" istifhamı kafaları karıştırmaya yetecektir. Soğuk ve karlı havada veya sıcak yaz günlerinde denetimli serbestlik nasıl olmalı. Hadi başlayalım...
Denetimli Serbestlik uygulalamaları tüm ülkelerde henüz uygulanmasa da, uygulanan birçok yerde ülkenin şartlarına bağlı olarak değişiklik arz ediyor olabilir. Örneğin aşırı sıcak ve nemli olan ekvator bölgesinde veya aşırı soğuk kutup bölgelerinde denetimli serbestlik uygulamaları nasıl olabilir veya olmalıdır?
“Bu hususta hayal gücünüzü biraz zorlayacağız. Denetimli Serbestlik acaba küresel ısınmayla birlikte zamanla farklı tedbirlerin uygulanması yönünde siyasetçileri veya bürokratları bu yöne doğru iter mi?”
İmza Tedbiri, Seminerlere Katılma, Konut İnfazı, Kamu Yararına Çalışma, Tedavi, Adli Kontrol ve bunun gibi birçok tedbirlerde mevsimlere göre nasıl uygulama farklılığı oluşabilir.
Mevsimlere Göre Denetimli Serbestlik
Ülkemiz çok şükür dört mevsimin yaşandığı bir bölgede bulunmaktadır. Mevsim farklılığına sahip olmasının birçok faydasını görüyoruz. Peki zorlukları da var mı? Özellikle denetimli serbestlik tedbiri altında bulunan hükümlüler açısından, Örneğin cezaevinde bulunan hükümlü-tutuklular cezaevinin sağladığı şartlardan faydalanıp ısınma gibi bir problem yaşamamaktadırlar. Ancak dışarıda ailesi ve çevresi ile cezalarını infaz eden yükümlüler bu hususta dezavantaj mı yaşıyor. Bu sorunun cevabını erken verelim. HAYIR. Çünkü hangi şartlarda veya iklimde olursa olsun herkes çevresi ve ailesiyle birlikte zamanını geçirmek isteyecektir. Dışarıda aç susuz kalıp cezaevine girmek isteyen kişilerin varlığını haberlerden veya çevremizden duyuyoruz. Bu polimik konusu bizi ilgilendirmediği için girmeyeceğiz. Bu ve buna benzer istisnaların da abartılığı kanaatindeyiz.
Dönelim konumuza hava şartlarının değişkenlik arz etmesi "tedbirlere uymayı" zorlaştırıyor mu? Ne bir anket veya ne de başka bir bir çalışmanın varlığından haberdarız. Burada kalemşörlük yaparak da konuyu eğip bükmek istemiyoruz. Trafiğin yoğunluğu kışın malum yaza göre daha çok artmaktadır. Yetişmek istenilen yere yetişmek oldukça zorlaşmaktadır. Trafiğin az olduğu yerlerde de kış ayı daha çetin geçtiğini tahmin ediyoruz. Bazı bölgelerde trafik dezavantaj olmasa da mevsim şartları diğer bölgelere göre daha çetin geçtiği için aradaki makası dengelemiş oluyor. Örneğin kolluğa imza atmaya, iyileştirme programlarına katılmak, kamu çalışmasına katılmak, vakacının yükümlüyü belirli saat tarihte çağırması gibi tedbirlere yetişmek zorlaşıyor.
Her ne kadar iyi niyetli olunsa dahi yukarıda bazılarını saydığımız bu yükümlülüklere uymak yükümlüleri zorluyor olabilir. Devlet memurları, işçiler veya özel sektörde çalışanlar dahi maalesef kışın mesaiye uymakta zorlandığını duyuyoruz. Kışın acaba ihlaller daha çok artıyor mu? Mevsimlere göre ihlaller değişiklik arzediyor mu? Her sene kış mevsiminde cezaevlerine denetimli serbestliğe uymayıp cezaevine giren kişi sayısı yaza göre yükseliyor mu? Eğer buradan standart bir bilgi çıkıyorsa bu ihlaller açısından mevsimlerin getirdiği dezavantajının önüne geçilebilir mi?
Kafaların iyice karıştığını düşünmek burada yanlış olmasa gerek. Ama biraz daha konuyu berraklaştıralım. Nasıl imza atma zorunluluğu yükümlülük boyunca zamanla azalıyorsa acaba bazı mevsimlere girildiğinde de imza saati azaltılabilir mi? Veya imza atma saat aralığı örneğin 12 saate çıkarılabilir mi? Ya da imza atma süresi tam gün olabilir mi?
Vaka görüşmeleri ve uzman görüşmeleri randevuları belirli saat zaman aralığında yapılmaktadır. Burada da aynı uygulama yapılıp saate bağlı kalınmaksızın mesai saatleri içinde görüşme yapılması uygun olabilir mi? Çünkü 08.00 saatlerinde personel bile işe yetişmekte zorlanabiliyorken bu saatlerde görüşme verilmesi yükümlüyü de zorlaması normaldir. Özellikle uzak yerlerden gelen yükümlüler açısından söylüyoruz. Burada yükümlülere özellikle bir hatırlatma yapmakta fayda mülahaza ediyoruz. Özellikle uzaktan denetimli serbestliği gelen kişiler plan esnasında bu durumu planımızı yapan uzmana hatırlatsınlar. İleride ihlal yapılmaması açısından bu konu önem arz etmektedir.
Başka bir uygulama kamu çalışmasında da mevsime göre ayarlamak gerekir mi? Kışın kamu çalışmasının zorluğundan, yükümlülerin üşümesinden, kardan çamurdan bahsetmiyoruz. Çünkü kamu kurumu kış ve yaz herkes için azami derecede çalışma ortamı oluşturuyor. Ancak kışın gündüzler çok kısa sürüyor. Bir yükümlü dört saat kamuda çalıştığı takdirde geriye kendi özel işleri için veya geçimini sağlaması için fazla bir vakti kalmıyor. Özellikle kadın yükümlüler için çok daha zor. Tedbirinden geri kalan zamanında temizlik ve yemek yapmak ekstra güçlük yaşatacaktır. Evet o zaman gece kamuda çalışabilir. Ancak kaç kurum o kadar yükümlüyü gece çalıştırmak isteyecektir.
Eğitim tedbiri, elektronik kelepçe, konut hapsi vb birçok uygulamada mevsimlerin olumlu olumsuz etkisi var mı? Belki de bu konuda bazı araştırmalar vardır. Biz bundan bîhaber bu makaleyi ele alıyoruz. Yazımız zaten ilmi bir nitelik taşımamaktadır bunu hatırlatmak isteriz.
Ancak eskiden uygulanan yaz-kış saat uygulaması gibi böyle bir uygulamaya ihtiyaç var mı? Çok yorum götürür bir konudur.
Yukarıda anlatmak istediğimiz denetimli serbestliğin gelişmesinde veya ilerlemesinde mevsimlerin negatif bir etkisi olabilir mi? Denetimli Serbestlik sisteminin birey ve toplum odaklı olduğu bir gerçektir. Bunu daha da öteye taşımak için konunun uzmanlarının, vatandaşlarımızın, siyasetçilerin, bürokratların hatta hükümlülerin de görüşü alınarak ilerletebilir miyiz? Farklı ülkelere örnek olacak uygulamalarımızı artırabilir miyiz? Muassır medeniyetler arasına girmenin gerekli şartları içeren maddeler arasında en az teknoloji, ekonomi gibi "tekrar suç işlemeyi azaltmak ve suçluları topluma kazandırmak "önemli maddeler arasında sayılabileceğini düşünmekteyiz. Üniversitelerde "denetimli serbestlik" kürsülerinin oluşturulacağını, yukarıdaki mevsimlerin denetimli serbestlik üzerindeki etkileri gibi çalışmaların ilmi boyut kazanacağı kanaatindeyiz.
Bu makalemize yorum beklediğimizi hatırlatmak ister zamanla bu makelenin daha da genişletileceğinin müjdesini şimdiden vermek isteriz.